Yaşa Bağlı Maküla Dejeneransı

Islak maküla dejenerasyonu görme alanınızda bulanık görme veya kör nokta oluşturan kronik bir göz hastalığıdır. Genellikle maküla içine sıvı veya kan sızdıran anormal kan damarları neden olur. Maküla, merkezi görüşten sorumlu retinanın parçasıdır.

Yaşlı maküler dejenerasyon, yaşa bağlı maküler dejenerasyonun iki türü arasındadır. Diğer tip kuru maküler dejenerasyon ise daha yaygın ve daha az şiddetlidir.

Islak maküla dejenerasyonunun erken teşhisi ve tedavisi görme kaybını azaltmaya yardımcı olabilir ve bazı durumlarda görmeyi iyileştirir.

Belirtileri

Islak maküler dejenerasyon belirtileri genellikle aniden ortaya çıkar ve hızla kötüleşir. Bunlar;

  • Eğri görülen düz çizgiler gibi görsel bozulmalar
  • Bir veya iki gözdeki merkezi görme azalması
  • Azalan yoğunluk veya parlaklık renkleri
  • Görme alanında iyi tanımlanmış bulanık bir nokta veya kör nokta
  • Genel görüşünüzde genel bir bulanıklık
  • Ani başlangış ve semptomların hızla kötüleşmesi

Maküla dejenerasyonu yan (periferik) görmeyi etkilemez, bu nedenle nadiren total körlüğe neden olur.

Doktor kontrolü ne zaman gereklidir?

  • Orta görüşteki değişiklikler.
  • Renkleri ve ince detayları görme becerisinde bozukluk.

Bu değişiklikler, özellikle 50 yaşından büyükseniz maküler dejenerasyonun ilk belirtisi olabilir.

Risk Faktörleri

Yaş: Bu hastalık en çok 65 yaş üstü kişilerde görülür.

Aile öyküsü: Bu hastalığın kalıtsal bir bileşeni var. Araştırmacılar, durumun gelişimi ile ilgili birkaç gen tespit ettiler.

Sigara içimi: Sigara içmek ve sigara dumanına düzenli olarak maruz kalmak, maküler dejenerasyon riskinizi önemli ölçüde artırır.

Obezite: Araştırmalar, obez olmanın, hastalığın daha ciddi bir şekline dönüşme şansını arttırdığını gösteriyor.

Kalp-damar hastalığı: Kalp ve damarlarınızı etkileyen hastalıklarınız varsa, maküler dejenerasyon riski yüksek olabilir.

Nasıl Önlenebilir?

Aşağıdaki önlemler, yaş maküler dejenerasyonunu geliştirme riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir:

  • Rutin göz muayenelerine önem verin.
  • Genel sağlığınız hakkında bilgi sahibi olun. Örneğin, kardiyovasküler hastalığınız veya yüksek tansiyonunuz varsa, ilacınızı alın ve durumun kontrolü için doktorunuza başvurun.
  • Sigara içmeyin. Sigara içenler sigara içmeyenlerden daha maküla dejenerasyonu geliştirebilirler. Sigara içmeyi durdurmak için yardım isteyin.
  • Sağlıklı bir kilo verin ve düzenli olarak egzersiz yapın. Kilo vermeniz gerekiyorsa aldığınız kaloriyi azaltın ve egzersiz yapın. Düzenli egzersiz yaparak ve diyetinizi kontrol ederek sağlıklı bir kiloya ulaşın.
  • Sağlıklı bir diyet seçin. Somon gibi omega-3 yağ asitleri arasında meyveleri, yapraklı yeşillikleri, fındıkları ve balığı tüketin.
  • Orta ve ileri derecedeki maküler dejenerasyona sahipseniz, vitamin C ve E takviyesi görme kaybınızı azaltabilir.

Teşhis

Maküla dejenerasyonunun teşhisini doğrulamak için bir kaç test yapılması önerilir. Bunlar,

Gözlerinize özel bir damla damlatılarak özel bir aletle incelelenecektir. Bu incelemede Drusen’in neden olduğu sıvı veya kan veya benekli bir görünüm aranır. Makula dejenerasyonu olan insanlar retinanın altında oluşan drusen – sarı renkli birikime sahiptir.

Göz muayenesi sırasında, merkezi görüşünüzdeki kusurların test edilmesi için bir Amsler ızgarası kullanabilir. Maküler dejenerasyonunuz varsa, ızgaradaki bazı düz çizgiler soluk, kırık veya bozuk görünür.

Floresein anjiyografi: Bu test için kolunuzdaki bir damara özel bir boya enjekte edilir. Boya, gözünüzdeki kan damarlarına gider ve bu damarları vurgular. Özel bir kamera, boya kan damarları boyunca dolaşırken resim çeker. Görüntüler, anormal kan damarlarınız veya retinal değişiklikleriniz varsa gösterecektir.

Indosiyanin yeşil anjiyografi: Floresan anjiyografi gibi, bu testte enjekte edilen bir boya kullanılır. Floresan anjiyografinin bulgularını teyit etmek veya belirli maküler dejenerasyon tiplerini belirlemek için kullanılabilir.

Optik koherens tomografi: Bu noninvazif görüntüleme testi, retinanın ayrıntılı kesitlerini görüntüler. İnceltme, kalınlaşma veya şişme alanlarını tanımlar. Bu test, retinanın maküler dejenerasyon tedavilerine nasıl tepki verdiğini izlemenize yardımcı olmak için de kullanılır.

Tedavi

Fotodinamik terapi.

Fotodinamik tedavi makülanın merkezine yakın anormal kan damarlarını tedavi etmek için kullanılır. Bu prosedürde kolunuzdaki bir damardan özel bir ilaç enjekte edilir. Bu ilaç gözünüzdeki damarlara gider. Sonrasında, özel bir lazer ile gözünüzdeki anormal kan damarları aydınlatılır. Bu lazer, ilacı aktive ederek anormal kan damarlarının kapanmasına neden olur ve bu da sızıntıyı durdurur.

Fotodinamik terapi görüşünüzü iyileştirebilir ve görme kaybı oranını azaltabilir. Tedavi edilen kan damarları yeniden açılabileceği için, zaman içinde tekrar eden tedavilere ihtiyacınız olabilir. Fotodinamik tedaviden sonra, ilacın vücudunuzu temizleyene kadar doğrudan güneş ışığından ve parlak ışıklardan kaçınmanız gerekir, bu da birkaç gün sürebilir.

Lazer ile anormal kan damarlarının yok edilmesi (Fotokoagülasyon)

Lazer tedavisi, makula altındaki anormal kan damarlarının kapatılmasında kullanılır.

Bu tedavi, ıslak maküler dejenerasyonun ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olur. Bazı durumlarda bir miktar görüş geri kazanabilir.